zaterdag 31 december 2011

Culinaire Nieuwjaarstradities

Tijdens oud en nieuw steken we vuurwerk af en zijn de oliebollen niet aan te slepen. Ook de appelflap doet het goed. Om middernacht toasten we met een glas champagne en wensen elkaar het allerbeste. Daarnaast serveren we het liefst hartige hapjes.

Vroeger hadden we nog de "kniepertjes" en andere nieuwjaarswafeltjes.

Maar wat zijn de culinaire oud en nieuw tradities in andere landen eigenlijk?

  • Spanje – De eerste wijndruiven worden rond middernacht gegeten. De laatste 12 seconden voor middernacht eet men een druif, en dit 12 keer. Dan slaat de klok 00.00uur. Als het gelukt is om een druif per seconde te eten, mag men een wens doen. Italië – Vaak wordt er vis of zeevruchten gegeten. In sommige delen van het land worden twee speciale worsten geserveerd, een varkensworstje en een gevulde varkenspoot. Daarnaast eten de Italianen een linzenstoofpot, linzen zouden geluk brengen. 
  • Polen – Op kerstavond wordt karper gegeten. Sommige Polen bewaren de schubben van deze vis in hun portemonnee omdat dit zou zorgen voor een goed financieel jaar. Half december begint men met het bakken van Nieuwjaarskoek met noten. Deze bestaat uit suiker, kruidnagelpoeder, kaneelpoeder, rozijnen en amandelsnippers. 
  • Engeland – Chips met azijnsmaak en een varken aan het spit. Dat is wat de Engelsen eten tijdens oud en nieuw. Op oudejaarsavond gaat er nog een taart gevuld met vlees de oven in. 
  • Denemarken – Gestoomde kabeljauw, zeekreeft, aardappelen, bieten en gehakt. Dat zijn traditionele gerechten die Denen op tafel zetten tijdens oud en nieuw. Het liefst nuttigen ze dit met vrienden, familie en de buren.
  • Frankrijk – Specialiteiten die met de jaarwisseling op tafel worden gezet zijn oesters en fruits de mer. Ook is het gebruikelijk om een tafel te reserveren in een restaurant waar je kunt genieten van een tiengangendiner. Tussen de gangen door wordt er gedanst tot in de kleine uurtjes. 
  • Hongarije – In plaats van champagne drinken de Hongaren een traditioneel oudejaarsdrankje. Deze drank bestaat uit gedroogd fruit zoals pruimen en abrikozen. Daarbij komen dadels, walnoten, suiker, rum, witte wijn, thee en sinaasappelsap. Dit geheel wordt volgens een traditioneel recept omgetoverd tot een kruidige drank.

woensdag 28 december 2011

December

December – donkerste maand, lichtste maand. Voor de één een feestmaand voor de ander een rampmaand – is de maand van de lange, gure avonden. Van de gordijnen dicht, en een boek op schoot. En dan het liefst een boek waarin het sneeuwt, en meisjes met zwavelstokjes voor de ramen staan. Een jongen van achttien zet nog steeds zijn schoen,met een wortel erin en een bakje water ernaast. Een echtpaar weet niet van elkaar dat ze twee daklozen in hun huis-in-aanbouw van een slaapplaats en proviand voorzien. Omdat het bijna Kerstmis is, durven ze de arme zielen niet weg te sturen. In alle verhalen hebben de personages van Vonne van der Meer de moed omin hun dromen te geloven en daarnaar te handelen.

vrijdag 23 december 2011

Kerstballen breien

Traditie viert hoogtij! We gaan kerstballen breien met twee, uit Noorwegen afkomstige, modeontwerpers. Arne Carlos tonen in deze stijlvolle uitgave een keur van kerstballen, gemaakt volgens de Noorse breitraditie. Het boek gaat uit van een basismodel voor meer dan vijftig verschillende kerstballen! Het is niet alleen geschikt voor de geoefende brei(st)ers die behoefte hebben aan nieuwe ideeen, maar ook voor beginners. Daarnaast zal het ook velen aanspreken, die net als Arne Carlos inspiratie willen opdoen en dat willen opnemen in hun creatieve repertoire.

zondag 4 december 2011

Eggnog Of Eierpunch – Een Winters Feestdrankje

Eggnog (een letterlijke vertaling bestaat er niet, in het Nederlands spreekt men van eierpunch) is een winter- en een feestdrankje dat voornamelijk in de periode rond kerstmis wordt gedronken. Ook andere feestdagen komen in aanmerking voor dit overheerlijk drankje, zoals Pasen. Of heeft men iets te vieren tijdens één van de koude winterse dagen, dan is dit het drankje dat men kan nuttigen. Traditioneel is Eggnog samengesteld uit melk, room, eieren, suiker, nootmuskaat (is de favoriete specerij voor de Amerikanen, Europeanen hebben liever kaneel, maar beslis zelf!) en alcohol, maar men kan het ook drinken zonder toevoeging van alcohol, het blijft lekker.

Ingrediënten
  • 6 verse eieren 
  • 125 gr bloem- of griessuiker 
  • 5 dl melk 
  • 4 dl room 
  • 1,5 dl whisky (zie bereidingstip 1 – 2) 
  • 0,5 dl rum 
  • vers geraspte nootmuskaat of kaneel 
  • 1 el vanille-extract (optioneel) 

Bereidingswijze
  • Splits de eieren in eigeel en eiwit. 
  • Doe het eigeel en de suiker in een grote mengkom en klop deze met een garde tot een ruban (zie bereidingstip 3). 
  • Voeg melk, de helft van de room, whisky, rum en eventueel vanille-extract toe en meng door elkaar. 
  • Klop de eiwitten en resterende room in aparte mengkommen stijf en schep deze één voor één met een spatel voorzichtig onder het mengsel. 
  • Giet alles over in een punch bowl en zet vervolgens de kom afgedekt met plasticfolie minimaal 3 uur, liefst 24 uur in de koelkast. 
Serveertips
Eggnog zachtjes oproeren met een lepel, in punchglazen scheppen en bestrooien met een beetje kaneel of nootmuskaat: proost!

Bereidingstips
Men kan de whisky weglaten (neem dan 2 dl rum) of vervangen door advocaat, cognac of amaretto.
Wilt men helemaal geen alcohol, laat deze dan gewoon weg.
Ruban wil zeggen het mengsel van ei en suiker opkloppen tot een gladde lichtgele/witte schuimige massa, die als een lint van de garde loopt.


zaterdag 3 december 2011

Recept voor echte Pepernoten

Geen sinterklaas feest zonder pepernoten. Natuurlijk kun je de pepernoten voor pakjesavondgewoon bij de winkel kopen maar het sinterklaas avondje wordt veel leuker als je de pepernoten lekker zelf gaat bakken. Hier vind je recepten voor je eigen pepernoten als Sint en Piet komen.

Ingrediënten:
  • 250 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • 5 gram kaneel
  • 2½ gram gemalen kruidnagel
  • 2 gram kardemom
  • 1 gram gemberpoeder
  • 125 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram schenkstroop
  • 3 gram zout. 

Bereidingswijze:
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom.
  • Verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in een steelpan tot ongeveer 45 °C tot alles is gesmolten.
  • Schenk dit bij de bloemmassa en roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat.
  • Laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dikte en steek hier bijvoorbeeld met een appelboor of met de achterkant van een spuitmondje gelijkmatige mopjes uit.
  • Leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die ongeveer 15 minuten midden in een matig warme oven (circa 180 °C).
  • Neem de pepernoten van het bakblik en laat ze afkoelen.

Sinterklaas

Sinterklaas. Iedereen is er mee opgegroeid en velen vieren dit typische Hollandse volksfeest. Maar hoe oud is de Sint nu eigenlijk en waar kwam hij werkelijk vandaan? Sinterklaasfan.nl ging eens flink aan het spitten en zette alles helder op rijtje. Lees alles over de Sinterklaas geschiedenis.

Sinterklaas wie kent hem niet?
Sinterklaas wie kent hem niet. De grote man met lange witte baard, rode mijter en mantel staat bekend als kindervriend. Afkomstig uit het warme Spanje vaart hij met zijn zwarte pieten in zijn stoomboot jaarlijks naar Nederland. Hier aangekomen gaat hij op zijn paard langs alle huizen, via de daken worden de schoorstenen voorzien van cadeaus. De brave kinderen worden beloond met cadeautjes en snoepgoed. Stoute kinderen daarentegen krijgen een zakje zout of een aframmeling met de roe, als ze het heel bont gemaakt hebben moeten ze mee in de zak naar Spanje. Tot zover zoals de geschiedenis van Sinterklaas hier bekend is.

Sinterklaas geschiedenis : Heel lang geleden
De Sinterklaas geschiedenis begint historisch gezien in Turkije. Hier is Sint Nicolaas de bisschop van Myra (Turkije) geweest, hij komt dus niet uit Spanje. Gestorven op 6 dec. ca. 340 na Christus. Overblijfselen van zijn beenderen zijn later door vereerders naar Bari in Italië gebracht. Bari was lange tijd in Spaanse handen en wie weet, heeft men vroeger Italië met Spanje verward. Vanwege de vele goede daden die hij gedaan zou hebben werd hij heilig verklaard. Er ontstonden allerlei legendes over deze persoon en zijn goede daden. Het pepernoten en suikergoed gooien zou afkomstig zijn van het geven van geld aan arme mensen. Waar zijn hulp, Zwarte Piet precies vandaan komt is niet duidelijk. Hier bestaan een aantal verhalen over. Zo zou Piet een wees zijn afkomstig uit Afrika, die na slaaf te zijn geweest als dank voor zijn vrijlating, Sint Nicolaas is blijven helpen. De roe werd vroeger gebruikt voor het schoonmaken van schoorstenen in de bijbehorende zak werd de roet opgeborgen. De aankomst per Stoomboot van uit Spanje. De stoomboot valt misschien af te leiden uit de verhalen dat Sint Nicolaas zeelieden die in nood verkeerden kwam redden. Het feit dat veel havensteden een Sint Nicolaaskerk hebben is hiervan afgeleid.

Sinterklaas geschiedenis : Van toen tot nu
De viering van het Sinterklaasfeest is sinds de 13e eeuw in West Europa gebruikelijk. Sint Nicolaas is in die tijd de meest aanbeden heilige en patroon, patroon wil zeggen: beschermer van scholieren,huwbare jeugd,kooplieden,zeelieden en reizigers. Rond de middeleeuwen kregen bepaalde arme kinderen op de dag voor de feestdag (=sterfdag) van Sint Nicolaas (6 dec.) voedsel en geschenken, waaronder schoenen. Weer later werden alle armen kinderen getrakteerd en werd het Sint Nicolaasfeest een volksgebruik.Schoenen (stonden in de kerk) als vindplaats van geschenken en snoep speelde hierin een belangrijke rol. Sinterklaasmarkten werden sinds eind 15e eeuw gehouden en bleven traditie tot in de 19e eeuw. Na het verdwijnen van de markten werd het feest meer in familiekring in huis gevierd. Begin 1900 werden de eerste intochten van Sinterklaas georganiseerd. Na de Tweede Wereld Oorlog (na 1945) gingen de volwassenen ook steeds meer mee doen met het Sinterklaasfeest. Toen de televisie algemeen goed werd is men in 1952 begonnen met een jaarlijkse televisie-uitzending rond de intocht van Sinterkaas. Deze jaarlijkse tv-uitzending, halverwege november is de start voor de Sinterklaasperiode die duurt tot en met 5 december.


Sinterklaasliedjes

Dé kindervriend van Nederland zorgt al weken voor zijn komst voor slapeloze nachten en kinderen kijken reikhalzend naar hem uit. Hier vind je alle Sinterklaasliedjes op CD en in boekvorm.

'Laat de goede Sint maar komen..!'


donderdag 1 december 2011

De leukste Sint kado's



zondag 23 oktober 2011

Boeken en Speelgoed voor Halloween

Wil je 's-avonds in bed nog even lekker griezelen..? Of weten waar de tradities rond Halloween vandaan komen?

Kijk dan eens tussen onderstaande Artikelen om de feestvreugde te verhogen..!

Bestel en betaal veilig via Bol.com.

Boeken

Speelgoed

donderdag 20 oktober 2011

Halloween, niet zo nieuw als je denkt...

De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve, (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).

Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. In Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd.

De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen de Britse eilanden binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.

In de negende eeuw van de huidige tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen - 2 november - gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.

Het feest is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar de VS gebracht. In Ierland was de aardappeloogst mislukt, de Grote Hongersnood decimeerde razendsnel de bevolking en de Ieren begonnen omstreeks 1840 massaal naar Amerika te vluchten. En zoals vaker voorkwam onder migranten: in den vreemde zoekt men contact en steun bij elkaar. Het heimwee naar de roots wordt verzacht in het verder beleven en onderhouden van de eigen feesten en gebruiken. In de VS duikt dan de bekende jack-o'-lantern-pompoen op, die in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween is.

Halloween, het Oeroude oktoberfeest, wordt sindsdien uitbundig gevierd in Amerika en is inmiddels behoorlijk in opkomst in andere landen, waaronder België en Nederland.

In de jaren ’80 waaide Halloween over naar de grote steden in Europa zoals Parijs en Londen en neemt sindsdien met de jaren nog steeds in omvang toe. Ook in onze contreien neemt het vieren van Halloween in betekenis en omvang toe.

Vroeger werd Halloween in België en Nederland vooral op kleine schaal gevierd, maar sinds enkele jaren is de trend definitief gezet en heeft dit folkloristisch evenement duidelijk onze streken veroverd. In vele steden en dorpen trekken grote optochten door de straten, winkels versieren hun etalages, pompoenen worden voor de deur gelegd en speciale Halloweenmenu’s worden aangeboden in hotels en restaurants.

Ook tv-zenders vullen de filmavond van 31 oktober inmiddels traditiegetrouw op met griezelfilms en de bioscopen maken er tegenwoordig een speciale griezelavond van. Dan nog maar te zwijgen over de vele Halloweenparty’s in scholen, buurthuizen, cafés, clubs en discotheken en van de vele al of niet uitgekerfde pompoenen die men in die periode aantreft voor de voordeur of in de tuin van menig huis.

Meer en meer kinderen halen snoep op, 'trick or treat', en wie zich daar te oud voor voelt, gaat gewoon feesten. Halloween, een feest met een oeroude geschiedenis, is uiteindelijk door de jaren heen geëvolueerd naar een groots en vooral gezellig familiegebeuren.

woensdag 19 oktober 2011

De beste Horror voor Halloween...

Horror voor Halloween bij Bol.com..!!!

donderdag 13 oktober 2011

Halloween Fright Nights...


De nieuwste horror film beleef je zelf

In oktober beleef je de nieuwste horror film zelf tijdens Halloween Fright Nights in Walibi Holland. In oktober beleef jij jouw ergste nachtmerrie tijdens Halloween Fright Nights in Walibi Holland. Professor Mortis is in charge en als wij zijn woord moeten geloven wordt het heftiger dan ooit tevoren. Met de enge Scarezones, 4 Haunted Houses en verschillende shows worden jouw nachtmerries werkelijkheid. ...

De nieuwste horror films in spectaculaire attracties

Naast alle spectaculaire attracties en shows van Walibi Holland zoals de Goliath en de Space Shot zijn er tijdens de Halloween Fright Nights een aantal extra activiteiten die jouw nieuwste horror film compleet maken. De speciale Halloween Fright Nights Shows en Scarezones zijn vrij toegankelijk. Wil je een bezoek brengen aan de Haunted Houses dan heb je hiervoor speciale tickets nodig. Wij raden aan deze online te bestellen, want er zijn maar een beperkt aantal tickets beschikbaar.

Wanneer zijn de Halloween Fright Nights

Halloween Fright Nights zijn op elke vrijdag, zaterdag- en zondagavond, van 14 Oktober tot en met 30 oktober. Telkens van 18.00- tot 22.00 uur.
Het park is geopend van 10.00- tot 22.00 uur. Je kunt de hele dag genieten van alle attracties en shows. Walibi Holland staat immers garant voor griezelig goed topamusement!
Het is mogelijk om tijdens Halloween Fright Nights te overnachten op het Vakantiepark van Walibi Holland. Vakantiepark Walibi Holland heeft de beschikking over 4-persoons en 7-persoons bungalows én een camping. Kijk bij overnachten voor onze aanbiedingen
Let op! Dit evenement kan te intens zijn voor kinderen onder de 16 jaar. Maskers, schmink en kostuums zijn niet toegestaan. Zie onze Survival Guide.

http://www.frightnights.nl/

dinsdag 27 september 2011

Zaterdag 29 oktober Halloween Horror Show 2011

Jan Doense (‘Mr Horror’) toont zaterdagnacht 29 oktober ‘old school’ horrorfilms in de Halloween Horror Show in Tuschinski Amsterdam.

Halloween Horror ShowDe avond wordt ingevuld met de films Don’t Be Afraid of the Dark, The Thing prequel, 11-11-11 en Wake Wood.
Doense: “Met deze nachtelijke horrormarathon worden liefhebbers van ‘old school horror’, die Halloween op gepaste wijze willen vieren, op hun wenken bediend. Steeds meer bezoekers komen toepasselijk verkleed en dat willen we graag aanmoedigen. In een aantal bioscopen zullen daarom prijzen worden uitgereikt aan de best verklede horrorliefhebbers.”
Tegelijkertijd is hetzelfde programma te zien in de Pathé bioscopen in Den Haag (Buitenhof), Rotterdam (Schouwburgplein), Utrecht (Rembrandt), Groningen, Breda, Eindhoven, Helmond, Tilburg, Zaandam, Zwolle (Cinema De Kroon).
Het programma:
Don’t Be Afraid of the Dark
Regie: Troy Nixey
Met: Katie Holmes, Guy Pearce, Bailee Madison
Releasedatum: 24 november 2011
Guillermo del Toro, regisseur van o.a. Pan’s Labyrinth en twee delen Hellboy, was nooit zo bang als toen hij als klein jongetje thuis op de bank naar de tv-film Don’t Be Afraid of the Dark (1973) keek. De griezelfilm, over een huis waar ’s nachts kleine demonen rondspoken, geniet inmiddels een flinke cultstatus en hield altijd een bijzondere plek in het horrorhart van Del Toro. Hij produceerde de remake. Guy Pearce en Katie Holmes spelen een koppel dat met dochtertje Sally een groot oud huis betrekt. Ze hebben geen weet van de gruwelijke geschiedenis van hun nieuwe onderkomen. Totdat Sally ’s nachts akelig gefluister en geritsel hoort.
The Thing
Regie: Matthijs van Heijningen
Met: Mary Elizabeth Winstead, Joel Edgerton, Ulrich Thomsen
Releasedatum: 3 november 2011
De Nederlander Matthijs van Heijningen jr. wist dat fans van John Carpenters The Thing niet zitten niet te wachten op een remake van hun geliefde horrorfilm uit 1982. Daarom wist hij de filmstudio Universal ervan te overtuigen hem een prequel te laten maken. In de prequel zien we hoe een Noors expeditieteam op Antarctica een buitenaards creatuur uit het ijs graaft, waarna ze ontdekken dat het wezen het vermogen heeft hen stuk voor stuk te kopiëren. Wie is mens en wie is… the thing?
11-11-11
Regie: Darren Lynn Bousman
Met: Timothy Gibbs, Michael Landes, Denis Rafter
Releasedatum: 10 november 2011
Met 11-11-11 laat Darren Lynn Bousman de martelhorror van Saw IIII en IV en Mother’s Day achter zich en bezorgt hij ons op een heel ander niveau koude rillingen. Dit is een occulte horrorfilm in de traditie van The Omen, compleet met mysterieuze en onheilspellende voorbodes en de terugkeer van een eeuwenoud Kwaad. Na de tragische dood van zijn vrouw en kind reist de Amerikaanse schrijver Joseph Crone naar Barcelona om zijn broer en zijn stervende vader te bezoeken. Vanaf dat moment wordt hij geplaagd door bizarre en onverklaarbare gebeurtenissen, waarbij voortdurend de cijfers 11-11-11 opduiken. Zijn nieuwsgierigheid verandert in een obsessie en Joseph ontdekt dat de tekens een waarschuwing zijn. Op 11-11-11 opent zich een poort… en iets zal daardoor naar buiten komen.
Wake Wood
Regie: David Keating
Met: Aiden Gillen, Eva Birthistle, Timothy Spall
Releasedatum: 30 november 2011 (op dvd en blu-ray)
De Britse horrrofilmfabriek Hammer Films maakte het afgelopen jaar een sterke comeback met de remake van Let the Right One In, de thriller The Resident en de traditionele occulte horrorfilm Wake Wood, die herinneringen oproept aan The Wicker Man en Stephen Kings Pet Semetary. Patrick en Louise verhuizen naar het Engelse platteland, naar het rustieke dorpje Wake Wood, om de dood van hun dochtertje Alice te verwerken. Met name Louise heeft het er zwaar mee. Dorpsoudste Arthur doet hen een morbide voorstel: hij kan hun dochtertje voor enkele dagen terughalen uit de dood. Maar wat als Alice niet meer terug wil? Dan werken zelfs Arthurs occulte spreuken – “Go back into the woods, and lie beneath the roots” – niet meer.
Amsterdam Halloween Festival
In Amsterdam is de Halloween Horror Show dit jaar onderdeel van het Amsterdam Halloween Festival. Amsterdam Spook is de stuwende kracht achter dit evenement, dat behalve het traditionele gekostumeerde feest bij de club Odeon ook een zombie walk voor het goede doel, een verkleed- en make-up workshop, een speciaal kinderevenement en een ‘Fright Night Skate’ omvat. Bezoekers van de Halloween Horror Show in Amsterdam zijn vanaf 20.30 uur welkom op de party in Odeon voor de prijs van 32,50 euro.
Kaarten
Kaarten voor de Halloween Horror Show kosten 27,50 euro en zijn vanaf heden verkrijgbaar aan de kassa’s van de deelnemende theaters en via www.pathe.nl.