zondag 4 december 2011

Eggnog Of Eierpunch – Een Winters Feestdrankje

Eggnog (een letterlijke vertaling bestaat er niet, in het Nederlands spreekt men van eierpunch) is een winter- en een feestdrankje dat voornamelijk in de periode rond kerstmis wordt gedronken. Ook andere feestdagen komen in aanmerking voor dit overheerlijk drankje, zoals Pasen. Of heeft men iets te vieren tijdens één van de koude winterse dagen, dan is dit het drankje dat men kan nuttigen. Traditioneel is Eggnog samengesteld uit melk, room, eieren, suiker, nootmuskaat (is de favoriete specerij voor de Amerikanen, Europeanen hebben liever kaneel, maar beslis zelf!) en alcohol, maar men kan het ook drinken zonder toevoeging van alcohol, het blijft lekker.

Ingrediënten
  • 6 verse eieren 
  • 125 gr bloem- of griessuiker 
  • 5 dl melk 
  • 4 dl room 
  • 1,5 dl whisky (zie bereidingstip 1 – 2) 
  • 0,5 dl rum 
  • vers geraspte nootmuskaat of kaneel 
  • 1 el vanille-extract (optioneel) 

Bereidingswijze
  • Splits de eieren in eigeel en eiwit. 
  • Doe het eigeel en de suiker in een grote mengkom en klop deze met een garde tot een ruban (zie bereidingstip 3). 
  • Voeg melk, de helft van de room, whisky, rum en eventueel vanille-extract toe en meng door elkaar. 
  • Klop de eiwitten en resterende room in aparte mengkommen stijf en schep deze één voor één met een spatel voorzichtig onder het mengsel. 
  • Giet alles over in een punch bowl en zet vervolgens de kom afgedekt met plasticfolie minimaal 3 uur, liefst 24 uur in de koelkast. 
Serveertips
Eggnog zachtjes oproeren met een lepel, in punchglazen scheppen en bestrooien met een beetje kaneel of nootmuskaat: proost!

Bereidingstips
Men kan de whisky weglaten (neem dan 2 dl rum) of vervangen door advocaat, cognac of amaretto.
Wilt men helemaal geen alcohol, laat deze dan gewoon weg.
Ruban wil zeggen het mengsel van ei en suiker opkloppen tot een gladde lichtgele/witte schuimige massa, die als een lint van de garde loopt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten