Ingrediënten
- 6 verse eieren
- 125 gr bloem- of griessuiker
- 5 dl melk
- 4 dl room
- 1,5 dl whisky (zie bereidingstip 1 – 2)
- 0,5 dl rum
- vers geraspte nootmuskaat of kaneel
- 1 el vanille-extract (optioneel)
Bereidingswijze
- Splits de eieren in eigeel en eiwit.
- Doe het eigeel en de suiker in een grote mengkom en klop deze met een garde tot een ruban (zie bereidingstip 3).
- Voeg melk, de helft van de room, whisky, rum en eventueel vanille-extract toe en meng door elkaar.
- Klop de eiwitten en resterende room in aparte mengkommen stijf en schep deze één voor één met een spatel voorzichtig onder het mengsel.
- Giet alles over in een punch bowl en zet vervolgens de kom afgedekt met plasticfolie minimaal 3 uur, liefst 24 uur in de koelkast.
Eggnog zachtjes oproeren met een lepel, in punchglazen scheppen en bestrooien met een beetje kaneel of nootmuskaat: proost!
Bereidingstips
Men kan de whisky weglaten (neem dan 2 dl rum) of vervangen door advocaat, cognac of amaretto.
Wilt men helemaal geen alcohol, laat deze dan gewoon weg.
Ruban wil zeggen het mengsel van ei en suiker opkloppen tot een gladde lichtgele/witte schuimige massa, die als een lint van de garde loopt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten