zaterdag 3 december 2011

Sinterklaas

Sinterklaas. Iedereen is er mee opgegroeid en velen vieren dit typische Hollandse volksfeest. Maar hoe oud is de Sint nu eigenlijk en waar kwam hij werkelijk vandaan? Sinterklaasfan.nl ging eens flink aan het spitten en zette alles helder op rijtje. Lees alles over de Sinterklaas geschiedenis.

Sinterklaas wie kent hem niet?
Sinterklaas wie kent hem niet. De grote man met lange witte baard, rode mijter en mantel staat bekend als kindervriend. Afkomstig uit het warme Spanje vaart hij met zijn zwarte pieten in zijn stoomboot jaarlijks naar Nederland. Hier aangekomen gaat hij op zijn paard langs alle huizen, via de daken worden de schoorstenen voorzien van cadeaus. De brave kinderen worden beloond met cadeautjes en snoepgoed. Stoute kinderen daarentegen krijgen een zakje zout of een aframmeling met de roe, als ze het heel bont gemaakt hebben moeten ze mee in de zak naar Spanje. Tot zover zoals de geschiedenis van Sinterklaas hier bekend is.

Sinterklaas geschiedenis : Heel lang geleden
De Sinterklaas geschiedenis begint historisch gezien in Turkije. Hier is Sint Nicolaas de bisschop van Myra (Turkije) geweest, hij komt dus niet uit Spanje. Gestorven op 6 dec. ca. 340 na Christus. Overblijfselen van zijn beenderen zijn later door vereerders naar Bari in Italië gebracht. Bari was lange tijd in Spaanse handen en wie weet, heeft men vroeger Italië met Spanje verward. Vanwege de vele goede daden die hij gedaan zou hebben werd hij heilig verklaard. Er ontstonden allerlei legendes over deze persoon en zijn goede daden. Het pepernoten en suikergoed gooien zou afkomstig zijn van het geven van geld aan arme mensen. Waar zijn hulp, Zwarte Piet precies vandaan komt is niet duidelijk. Hier bestaan een aantal verhalen over. Zo zou Piet een wees zijn afkomstig uit Afrika, die na slaaf te zijn geweest als dank voor zijn vrijlating, Sint Nicolaas is blijven helpen. De roe werd vroeger gebruikt voor het schoonmaken van schoorstenen in de bijbehorende zak werd de roet opgeborgen. De aankomst per Stoomboot van uit Spanje. De stoomboot valt misschien af te leiden uit de verhalen dat Sint Nicolaas zeelieden die in nood verkeerden kwam redden. Het feit dat veel havensteden een Sint Nicolaaskerk hebben is hiervan afgeleid.

Sinterklaas geschiedenis : Van toen tot nu
De viering van het Sinterklaasfeest is sinds de 13e eeuw in West Europa gebruikelijk. Sint Nicolaas is in die tijd de meest aanbeden heilige en patroon, patroon wil zeggen: beschermer van scholieren,huwbare jeugd,kooplieden,zeelieden en reizigers. Rond de middeleeuwen kregen bepaalde arme kinderen op de dag voor de feestdag (=sterfdag) van Sint Nicolaas (6 dec.) voedsel en geschenken, waaronder schoenen. Weer later werden alle armen kinderen getrakteerd en werd het Sint Nicolaasfeest een volksgebruik.Schoenen (stonden in de kerk) als vindplaats van geschenken en snoep speelde hierin een belangrijke rol. Sinterklaasmarkten werden sinds eind 15e eeuw gehouden en bleven traditie tot in de 19e eeuw. Na het verdwijnen van de markten werd het feest meer in familiekring in huis gevierd. Begin 1900 werden de eerste intochten van Sinterklaas georganiseerd. Na de Tweede Wereld Oorlog (na 1945) gingen de volwassenen ook steeds meer mee doen met het Sinterklaasfeest. Toen de televisie algemeen goed werd is men in 1952 begonnen met een jaarlijkse televisie-uitzending rond de intocht van Sinterkaas. Deze jaarlijkse tv-uitzending, halverwege november is de start voor de Sinterklaasperiode die duurt tot en met 5 december.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten