Vroeger hadden we nog de "kniepertjes" en andere nieuwjaarswafeltjes.
Maar wat zijn de culinaire oud en nieuw tradities in andere landen eigenlijk?
- Spanje – De eerste wijndruiven worden rond middernacht gegeten. De laatste 12 seconden voor middernacht eet men een druif, en dit 12 keer. Dan slaat de klok 00.00uur. Als het gelukt is om een druif per seconde te eten, mag men een wens doen. Italië – Vaak wordt er vis of zeevruchten gegeten. In sommige delen van het land worden twee speciale worsten geserveerd, een varkensworstje en een gevulde varkenspoot. Daarnaast eten de Italianen een linzenstoofpot, linzen zouden geluk brengen.
- Polen – Op kerstavond wordt karper gegeten. Sommige Polen bewaren de schubben van deze vis in hun portemonnee omdat dit zou zorgen voor een goed financieel jaar. Half december begint men met het bakken van Nieuwjaarskoek met noten. Deze bestaat uit suiker, kruidnagelpoeder, kaneelpoeder, rozijnen en amandelsnippers.
- Engeland – Chips met azijnsmaak en een varken aan het spit. Dat is wat de Engelsen eten tijdens oud en nieuw. Op oudejaarsavond gaat er nog een taart gevuld met vlees de oven in.
- Denemarken – Gestoomde kabeljauw, zeekreeft, aardappelen, bieten en gehakt. Dat zijn traditionele gerechten die Denen op tafel zetten tijdens oud en nieuw. Het liefst nuttigen ze dit met vrienden, familie en de buren.
- Frankrijk – Specialiteiten die met de jaarwisseling op tafel worden gezet zijn oesters en fruits de mer. Ook is het gebruikelijk om een tafel te reserveren in een restaurant waar je kunt genieten van een tiengangendiner. Tussen de gangen door wordt er gedanst tot in de kleine uurtjes.
- Hongarije – In plaats van champagne drinken de Hongaren een traditioneel oudejaarsdrankje. Deze drank bestaat uit gedroogd fruit zoals pruimen en abrikozen. Daarbij komen dadels, walnoten, suiker, rum, witte wijn, thee en sinaasappelsap. Dit geheel wordt volgens een traditioneel recept omgetoverd tot een kruidige drank.