zaterdag 31 december 2011

Culinaire Nieuwjaarstradities

Tijdens oud en nieuw steken we vuurwerk af en zijn de oliebollen niet aan te slepen. Ook de appelflap doet het goed. Om middernacht toasten we met een glas champagne en wensen elkaar het allerbeste. Daarnaast serveren we het liefst hartige hapjes.

Vroeger hadden we nog de "kniepertjes" en andere nieuwjaarswafeltjes.

Maar wat zijn de culinaire oud en nieuw tradities in andere landen eigenlijk?

  • Spanje – De eerste wijndruiven worden rond middernacht gegeten. De laatste 12 seconden voor middernacht eet men een druif, en dit 12 keer. Dan slaat de klok 00.00uur. Als het gelukt is om een druif per seconde te eten, mag men een wens doen. Italië – Vaak wordt er vis of zeevruchten gegeten. In sommige delen van het land worden twee speciale worsten geserveerd, een varkensworstje en een gevulde varkenspoot. Daarnaast eten de Italianen een linzenstoofpot, linzen zouden geluk brengen. 
  • Polen – Op kerstavond wordt karper gegeten. Sommige Polen bewaren de schubben van deze vis in hun portemonnee omdat dit zou zorgen voor een goed financieel jaar. Half december begint men met het bakken van Nieuwjaarskoek met noten. Deze bestaat uit suiker, kruidnagelpoeder, kaneelpoeder, rozijnen en amandelsnippers. 
  • Engeland – Chips met azijnsmaak en een varken aan het spit. Dat is wat de Engelsen eten tijdens oud en nieuw. Op oudejaarsavond gaat er nog een taart gevuld met vlees de oven in. 
  • Denemarken – Gestoomde kabeljauw, zeekreeft, aardappelen, bieten en gehakt. Dat zijn traditionele gerechten die Denen op tafel zetten tijdens oud en nieuw. Het liefst nuttigen ze dit met vrienden, familie en de buren.
  • Frankrijk – Specialiteiten die met de jaarwisseling op tafel worden gezet zijn oesters en fruits de mer. Ook is het gebruikelijk om een tafel te reserveren in een restaurant waar je kunt genieten van een tiengangendiner. Tussen de gangen door wordt er gedanst tot in de kleine uurtjes. 
  • Hongarije – In plaats van champagne drinken de Hongaren een traditioneel oudejaarsdrankje. Deze drank bestaat uit gedroogd fruit zoals pruimen en abrikozen. Daarbij komen dadels, walnoten, suiker, rum, witte wijn, thee en sinaasappelsap. Dit geheel wordt volgens een traditioneel recept omgetoverd tot een kruidige drank.

woensdag 28 december 2011

December

December – donkerste maand, lichtste maand. Voor de één een feestmaand voor de ander een rampmaand – is de maand van de lange, gure avonden. Van de gordijnen dicht, en een boek op schoot. En dan het liefst een boek waarin het sneeuwt, en meisjes met zwavelstokjes voor de ramen staan. Een jongen van achttien zet nog steeds zijn schoen,met een wortel erin en een bakje water ernaast. Een echtpaar weet niet van elkaar dat ze twee daklozen in hun huis-in-aanbouw van een slaapplaats en proviand voorzien. Omdat het bijna Kerstmis is, durven ze de arme zielen niet weg te sturen. In alle verhalen hebben de personages van Vonne van der Meer de moed omin hun dromen te geloven en daarnaar te handelen.

vrijdag 23 december 2011

Kerstballen breien

Traditie viert hoogtij! We gaan kerstballen breien met twee, uit Noorwegen afkomstige, modeontwerpers. Arne Carlos tonen in deze stijlvolle uitgave een keur van kerstballen, gemaakt volgens de Noorse breitraditie. Het boek gaat uit van een basismodel voor meer dan vijftig verschillende kerstballen! Het is niet alleen geschikt voor de geoefende brei(st)ers die behoefte hebben aan nieuwe ideeen, maar ook voor beginners. Daarnaast zal het ook velen aanspreken, die net als Arne Carlos inspiratie willen opdoen en dat willen opnemen in hun creatieve repertoire.

zondag 4 december 2011

Eggnog Of Eierpunch – Een Winters Feestdrankje

Eggnog (een letterlijke vertaling bestaat er niet, in het Nederlands spreekt men van eierpunch) is een winter- en een feestdrankje dat voornamelijk in de periode rond kerstmis wordt gedronken. Ook andere feestdagen komen in aanmerking voor dit overheerlijk drankje, zoals Pasen. Of heeft men iets te vieren tijdens één van de koude winterse dagen, dan is dit het drankje dat men kan nuttigen. Traditioneel is Eggnog samengesteld uit melk, room, eieren, suiker, nootmuskaat (is de favoriete specerij voor de Amerikanen, Europeanen hebben liever kaneel, maar beslis zelf!) en alcohol, maar men kan het ook drinken zonder toevoeging van alcohol, het blijft lekker.

Ingrediënten
  • 6 verse eieren 
  • 125 gr bloem- of griessuiker 
  • 5 dl melk 
  • 4 dl room 
  • 1,5 dl whisky (zie bereidingstip 1 – 2) 
  • 0,5 dl rum 
  • vers geraspte nootmuskaat of kaneel 
  • 1 el vanille-extract (optioneel) 

Bereidingswijze
  • Splits de eieren in eigeel en eiwit. 
  • Doe het eigeel en de suiker in een grote mengkom en klop deze met een garde tot een ruban (zie bereidingstip 3). 
  • Voeg melk, de helft van de room, whisky, rum en eventueel vanille-extract toe en meng door elkaar. 
  • Klop de eiwitten en resterende room in aparte mengkommen stijf en schep deze één voor één met een spatel voorzichtig onder het mengsel. 
  • Giet alles over in een punch bowl en zet vervolgens de kom afgedekt met plasticfolie minimaal 3 uur, liefst 24 uur in de koelkast. 
Serveertips
Eggnog zachtjes oproeren met een lepel, in punchglazen scheppen en bestrooien met een beetje kaneel of nootmuskaat: proost!

Bereidingstips
Men kan de whisky weglaten (neem dan 2 dl rum) of vervangen door advocaat, cognac of amaretto.
Wilt men helemaal geen alcohol, laat deze dan gewoon weg.
Ruban wil zeggen het mengsel van ei en suiker opkloppen tot een gladde lichtgele/witte schuimige massa, die als een lint van de garde loopt.


zaterdag 3 december 2011

Recept voor echte Pepernoten

Geen sinterklaas feest zonder pepernoten. Natuurlijk kun je de pepernoten voor pakjesavondgewoon bij de winkel kopen maar het sinterklaas avondje wordt veel leuker als je de pepernoten lekker zelf gaat bakken. Hier vind je recepten voor je eigen pepernoten als Sint en Piet komen.

Ingrediënten:
  • 250 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • 5 gram kaneel
  • 2½ gram gemalen kruidnagel
  • 2 gram kardemom
  • 1 gram gemberpoeder
  • 125 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram schenkstroop
  • 3 gram zout. 

Bereidingswijze:
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom.
  • Verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in een steelpan tot ongeveer 45 °C tot alles is gesmolten.
  • Schenk dit bij de bloemmassa en roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat.
  • Laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dikte en steek hier bijvoorbeeld met een appelboor of met de achterkant van een spuitmondje gelijkmatige mopjes uit.
  • Leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die ongeveer 15 minuten midden in een matig warme oven (circa 180 °C).
  • Neem de pepernoten van het bakblik en laat ze afkoelen.

Sinterklaas

Sinterklaas. Iedereen is er mee opgegroeid en velen vieren dit typische Hollandse volksfeest. Maar hoe oud is de Sint nu eigenlijk en waar kwam hij werkelijk vandaan? Sinterklaasfan.nl ging eens flink aan het spitten en zette alles helder op rijtje. Lees alles over de Sinterklaas geschiedenis.

Sinterklaas wie kent hem niet?
Sinterklaas wie kent hem niet. De grote man met lange witte baard, rode mijter en mantel staat bekend als kindervriend. Afkomstig uit het warme Spanje vaart hij met zijn zwarte pieten in zijn stoomboot jaarlijks naar Nederland. Hier aangekomen gaat hij op zijn paard langs alle huizen, via de daken worden de schoorstenen voorzien van cadeaus. De brave kinderen worden beloond met cadeautjes en snoepgoed. Stoute kinderen daarentegen krijgen een zakje zout of een aframmeling met de roe, als ze het heel bont gemaakt hebben moeten ze mee in de zak naar Spanje. Tot zover zoals de geschiedenis van Sinterklaas hier bekend is.

Sinterklaas geschiedenis : Heel lang geleden
De Sinterklaas geschiedenis begint historisch gezien in Turkije. Hier is Sint Nicolaas de bisschop van Myra (Turkije) geweest, hij komt dus niet uit Spanje. Gestorven op 6 dec. ca. 340 na Christus. Overblijfselen van zijn beenderen zijn later door vereerders naar Bari in Italië gebracht. Bari was lange tijd in Spaanse handen en wie weet, heeft men vroeger Italië met Spanje verward. Vanwege de vele goede daden die hij gedaan zou hebben werd hij heilig verklaard. Er ontstonden allerlei legendes over deze persoon en zijn goede daden. Het pepernoten en suikergoed gooien zou afkomstig zijn van het geven van geld aan arme mensen. Waar zijn hulp, Zwarte Piet precies vandaan komt is niet duidelijk. Hier bestaan een aantal verhalen over. Zo zou Piet een wees zijn afkomstig uit Afrika, die na slaaf te zijn geweest als dank voor zijn vrijlating, Sint Nicolaas is blijven helpen. De roe werd vroeger gebruikt voor het schoonmaken van schoorstenen in de bijbehorende zak werd de roet opgeborgen. De aankomst per Stoomboot van uit Spanje. De stoomboot valt misschien af te leiden uit de verhalen dat Sint Nicolaas zeelieden die in nood verkeerden kwam redden. Het feit dat veel havensteden een Sint Nicolaaskerk hebben is hiervan afgeleid.

Sinterklaas geschiedenis : Van toen tot nu
De viering van het Sinterklaasfeest is sinds de 13e eeuw in West Europa gebruikelijk. Sint Nicolaas is in die tijd de meest aanbeden heilige en patroon, patroon wil zeggen: beschermer van scholieren,huwbare jeugd,kooplieden,zeelieden en reizigers. Rond de middeleeuwen kregen bepaalde arme kinderen op de dag voor de feestdag (=sterfdag) van Sint Nicolaas (6 dec.) voedsel en geschenken, waaronder schoenen. Weer later werden alle armen kinderen getrakteerd en werd het Sint Nicolaasfeest een volksgebruik.Schoenen (stonden in de kerk) als vindplaats van geschenken en snoep speelde hierin een belangrijke rol. Sinterklaasmarkten werden sinds eind 15e eeuw gehouden en bleven traditie tot in de 19e eeuw. Na het verdwijnen van de markten werd het feest meer in familiekring in huis gevierd. Begin 1900 werden de eerste intochten van Sinterklaas georganiseerd. Na de Tweede Wereld Oorlog (na 1945) gingen de volwassenen ook steeds meer mee doen met het Sinterklaasfeest. Toen de televisie algemeen goed werd is men in 1952 begonnen met een jaarlijkse televisie-uitzending rond de intocht van Sinterkaas. Deze jaarlijkse tv-uitzending, halverwege november is de start voor de Sinterklaasperiode die duurt tot en met 5 december.


Sinterklaasliedjes

Dé kindervriend van Nederland zorgt al weken voor zijn komst voor slapeloze nachten en kinderen kijken reikhalzend naar hem uit. Hier vind je alle Sinterklaasliedjes op CD en in boekvorm.

'Laat de goede Sint maar komen..!'


donderdag 1 december 2011

De leukste Sint kado's